‘Rauw voedsel als tegenreactie op huidige voedselindustrie’
Woody Harrelson, Demi Moore en Uma Thurman; het zijn maar enkele namen binnen de groeiende groep Hollywoodsterren die zweren bij het raw food dieet. Deze beroemdheden eten enkel voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Ook in Nederland is deze trend behoorlijk in opmars. Voedingsexpert Annet van Dorsser van het onafhankelijke kennisinstituut Rawfood.nl legt uit wat de raw food-lifestyle precies inhoudt.
Wat is nou precies het verhaal achter raw food?
“Raw food is pure voeding, onbewerkt. Je weet dus zeker dat je voeding binnen krijgt die volwaardig is en waar je lichaam iets mee kan. Raw food is plantaardig voedsel dat niet boven de 42 graden wordt verhit. Anders verdwijnt een deel van de aanwezige enzymen en voedingsstoffen. Bestanddelen van een raw food dieet omvatten groente, fruit, noten, zaden, wilde planten, zeewier, algen, gekiemde granen en gekiemde peulvruchten. Je kunt veel rauwe voeding eten zonder aan te komen en er ook probleemloos mee afvallen zonder honger-gevoel of jojo-effect. Mits je het verantwoord doet, natuurlijk. Veel van onze moderne welvaartsziektes worden veroorzaakt door onnatuurlijke voeding. In onze huidige voedselindustrie wordt er veel gebruik gemaakt van kunstmatige stoffen. De mens komt steeds verder af te staan van de productie van etenswaren. De toenemende populariteit van raw food kun je opvatten als een tegenreactie op die ontwikkeling.”
Hoe populair is rauw voedsel momenteel in Nederland?
“In de afgelopen vijf jaar heeft het hier een vlucht genomen. In 2007 begon ik de website RawFood.nl om het geïnteresseerde publiek van informatie te voorzien. Op dat moment was er niet veel over bekend in Nederland. Het bezoekersaantal voor mijn site lag meteen al op zo’n veertig bezoekers per dag, nu zijn dat er regelmatig meer dan duizend. Vandaag de dag word je op internet overspoeld met informatie. Overal in Nederland springen gespecialiseerde winkels als paddenstoelen uit de grond. In Amerika was het al razend populair. In Nederland is het nog een trend, maar wel eentje die volgens mij in de mainstream terecht gaat komen.”
Is volledig overgaan op een raw food dieet aan te raden?
“Ik ken mensen die hun hele leven enkel rauw eten en er bij zweren. Maar ik denk niet dat volledig overgaan op raw food voor iedereen is weggelegd. Wat de juiste verhouding is, verschilt per persoon. Ik zou aanraden om het rustig op te bouwen. Verzamel eerst de nodige informatie of raadpleeg een voedingsdeskundige. Zo voorkom je dat je mogelijke tekorten oploopt. Je hebt al een enorm gezondheidsvoordeel te pakken, als je voor slechts 50 procent zou overgaan op raw food.”
Wat komt er allemaal kijken bij de bereiding van gerechten?
“Je hebt er geen moeilijk verkrijgbare keuken-apparatuur voor nodig. Ik ben zelf begonnen met een staafmixer en een blender. Daar is een slow juicer bijgekomen. Als aanvulling kan een dehydrator worden aangeschaft, een toestel dat voedsel droogt op ongeveer 40 graden Celsius.”
Wat zijn je eigen favoriete gerechten?
“Sappen van allerlei soorten fruit en groene bladgroenten. Verder salades, muesli met amandelmelk, koekjes met zuidvruchten en noten en jonge kokosnoten. Rauwe lasagne met courgette in plaats van tarwe gaat er ook altijd in.”
Voor meer informatie, zie: RawFood.nl.
Laatste editie
UW NIEUWS OP DE WEBSITE?
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via nieuws@thuisinkranten.nl of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.