Het arbeidsrecht gaat fors veranderen
Alle ondernemingen met tijdelijk en vast personeel in dienst zullen daarmee te maken krijgen. Van arbeidsrechtjurist mr. Bert Tol een beknopt overzicht van de meest belangrijke veranderingen.
Tijdelijke contracten
De wettelijke proeftijd mag vanaf 1 januari 2015 bij tijdelijke contracten korter dan een halfjaar niet meer. Tot op heden mocht een proeftijd van 1 maand. Er mag vanaf 1 januari 2015 bij tijdelijke contracten alleen onder strenge voorwaarden nog een concurrentiebeding worden afgesproken. En er komt per 1 januari 2015 voor de ondernemer de verplichting 1 maand voordat het tijdelijk contract afloopt, dat schriftelijk mede te delen aan de medewerker. Als deze mededeling niet wordt gedaan dan moet aan de werknemer een bedrag van maximaal 1 bruto maandsalaris als boete worden betaald.
Per 1 juli 2015 wijzigt de regeling waarop een keten van tijdelijke contracten wordt omgezet naar een vast contract. Tot die datum vindt deze omzetting plaats bij het vierde tijdelijke contract of wanneer de periode van 3 jaar is overschreden. Deze periode wordt verkort naar 2 jaren.
En straks moet voor de onderbreking 6 maanden worden uitgetrokken. Het overgangsrecht is dat alle tijdelijke contracten en alle verlengde contracten die beginnen vanaf 1 juli 2015 vallen onder het nieuwe recht.
Ontslagrecht
Voor een ontslag zonder medewerking van de werknemer moet de ondernemer toestemming vragen van het UWV of de Kantonrechter. Voor een bedrijfseconomisch ontslag of ontslag na 2 jaren arbeidsongeschiktheid is vanaf 1 juli 2015 de verplichte route ontslag aanvragen bij het UWV. Voor andere ontslagronden – vaak persoonlijke redenen zoals disfunctioneren of verstoorde verhouding – moet toestemming van de kantonrechter verkregen worden. We krijgen een gesloten ontslagstelsel met streng geformuleerde ontslaggronden. Zonder goed dossier zal geen toestemming verkregen kunnen worden.
Ontslagvergoeding
Bij elk ontslag dat ingaat na 1 juli 2015 – op verzoek van de werkgever – bij een arbeidsovereenkomst die tenminste twee jaren heeft geduurd, is straks een ontslagvergoeding verschuldigd. Deze vergoeding wordt transitievergoeding genoemd. Alleen als de werknemer een ernstig verwijt valt te maken zal de vergoeding niet verschuldigd zijn. De kantonrechtersformule wordt afgeschaft, maar de nieuwe wettelijke ontslagvergoeding is in beginsel een derde maandsalaris per dienstjaar. De vergoeding is niet hoger dan bruto € 75.000,- of een jaarsalaris als dat hoger is.
Brederostraat 91, 8023 AR Zwolle
tel: 038 – 4535025, fax: 038 – 4550517
info@berttol.nl, www.berttol.nl
VERGELIJKBARE BERICHTEN
Laatste editie
UW NIEUWS OP DE WEBSITE?
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via nieuws@thuisinkranten.nl of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.