Fietsbanden, hoe ga je hier het beste mee om?
Het kwik stijgt weer regelmatig tot zomerse temperaturen en iedereen geniet weer vol van zijn of haar (elektrische) fiets. Omdat het fietsseizoen weer is begonnen is het ook de tijd om extra aandacht te besteden aan de banden.
Hoe lang gaat een fietsband mee?
Het is natuurlijk lastig aan te geven hoe lang je met een fietsband doet. Soms heb je geluk, soms heb je pech. Het is daarnaast ook afhankelijk van de ondergrond, jouw gewicht, hoeveel je fietst, het onderhoud en wat voor band je op je fiets legt. Zachte banden met veel grip slijten snel, terwijl goed slijtvaste banden weer minder grip hebben. Een fietsband met een anti-leklaag zorgt vaak weer voor meer weerstand tijdens het fietsen, want deze is zwaarder. Kortom, hoe lang een fietsband mee gaat hangt af van de balans in jouw eigen gedrag én de productie van de fabrikant.
Tips voor je fietsbanden:
• Pomp je fietsbanden op tijd op.
De juiste bandenspanning is belangrijk Op de band staat een minimale en maximale druk aangegeven. Deze minimale druk moet je er altijd in pompen. Zo niet, dan vervormt de band te veel tijdens het fietsen. Als je zelf niet zo zwaar bent kies je voor de minimale druk. Dit geeft namelijk meer comfort en meer grip door het uitbollen van de band. Een hardere band biedt minder vervorming en fietst daarom lichter, maar is minder comfortabel. Iedereen kent het vervelende gevoel van een knoertharde achterband waarmee je over een uitstekende tegel rijdt.
• Dat je banden glad zijn, betekent niet meteen dat ze zijn versleten.
Wanneer ze een plat loopvlak krijgen of als er scheurtjes aan de zijkant ontstaan, vervang je ze. Ook als de anti-leklaag verschijnt (die heeft meestal een andere kleur), is je buitenband aan vervanging toe.
• Een goede anti-leklaag.
Er bestaan heel dikke anti-leklagen, hier kan nog geen punaise doorheen. Het nadeel is echter dat de band heel zwaar wordt en meer volume krijgt. Dit zorgt ervoor dat het zwaarder fietst. Toch innoveren merken als Schwalbe en Vredestein snel. Tegenwoordig hebben de banden met een dikke anti-leklaag minder rolweerstand en zijn dus ook zeker geschikt voor langere tochten. Daarnaast zijn er fietsbanden met kevlar op de markt. Deze banden blijven dun, licht en soepel, maar zijn wel lekbestendig.
Neem voor meer technische informatie over de fietsband eens een kijkje op de website van Schwalbe of neem contact met ons op. We vertellen je graag meer over bandenspanningen of tips waar je op kunt letten voor een goede lekbescherming. Het recycleren van uw oude band is ook mogelijk en kunt u dus gerust bij ons inleveren.
Grig-Tweewielerservice
Betje Wolffplein 1, 1628 NA Hoorn
0229-714570, www.grig-tweewielerservice.nl
Laatste editie
UW NIEUWS OP DE WEBSITE?
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laten het ons weten via nieuws@thuisinkranten.nl of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.